Vd vittnade i Enronrättegång

I den stora Enronrättegången som pågår i USA vittnade igår den förre vd:n Jeffrey Skilling. Skilling är tillsammans med Enrons förre ordförande Ken Lay, åtalade för bland annat bedrägeri, och riskerar hundratals års fängelsestraff.

- Jag är fullkomligt oskyldig, sa igår den man som är misstänkt för ett av dom största affärsbedrägerierna någonsin i amerikansk affärshistoria. Jeffey Skilling kom till rätten i mörk kostym och blåspräcklig slips tillsammans med sina tre barn, sin förra fru och sin nuvanrade fru.
Han medgav att delar av Enron var illa skött, men att han inte hade någon aning om att det pågick olagligheter.
Skilling själv lämnade Enron strax före kollapsen 2001, och det menar åklaren är ett bevis för att han visste att bolaget snabbt var på väg utför.
Svor att kämpa
Skilling själv sa igår att det inte var sant. Han lämnade bolaget eftersom han var utsliten och ville ha mer tid för sin familj. Under vittnesmålet i domstolen i Houston, Texas svor han också att kämpa för sin upprättelse resten av sitt liv.
Skilling och Enrons förre ordförande Ken Lay är bland annat åtalde för att olagligt ha drivit upp aktiekursen för Enron för att på det sättet kunna inkassera enorma bonusar. Rättegången är nu inne på sin elfte vecka, och hittills har det mest varit åklagarens uppvisning. En strid ström av förre detta Enronmedarbetare har vittnat mot sina gamla chefer. I slutet av månaden räknar åklagaren med att också Ken Lay ska vittna.  Skilling och Lay riskerar sammanlagt över hundra års fängelse om dom fälls.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".