Konsumentpriserna stiger

Inflationssiffror för den senste månaden visar att konsumentpriserna steg med 0,7 % mellan februari och mars. Och räknat från mars 2005 blev inflationen 1,1 % och det finns nu tecken på att priserna är på väg uppåt.

Hittills i år har prisökningarna var små. Under mellan januari och februari föll priserna något - om än tillfälligt och delvis därför att sedvanliga hyreshöjningarna i bostäder i stället blev sänkningar. Men förväntningarna - inte minst hos riksbanken - är att inflationen under nästa år kommer hamna på runt 2 % och att det behövs vissa räntehöjningarna för att bromsa farten i den svenska ekonomin.
De senaste infaltionssiffrorna som pekar på att den årsvisa inflationstakten gått upp från 0,6 % i februari till 1,1 i mars kan också bädda för att riksbanken laddar ytterligare en räntehöjning inom kort. Det som just pekar på högre inflation är priserna på många insatsvaror i industrin fortsätter upp - det gäller ju råvaror som järn, koppar, zink och råolja. Och kanske även pappersmassa. Till det kommer att byggnadsindustrin går på högvarv.
Flera faktorer bromsar
Men fortfarande finns det åtskilligt som håller tillbaka prisökningarna. Arbetslösheten är fortfarande hög och det finns inga tecken på att lönekraven ska börja löpa i väg. Företagen fortsätter att rationalisera och effektivisera produktionen. Kronkursen spås bli lite starkare och kan därför hålla tillbaka prisöknningar på importerade varor. Samtidigt fortsätter exporten på billigare varor från lågkostnadsländer att öka. I dag kom t ex en siffra som visar att Kinas varuexport gått upp med 28 procent det senaste året.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".