Rör om i allians.

Skolan skapar osämja i borgerlig allians

Ett bråk om skolpolitiken har seglat upp inom den borgerliga alliansen. Folkpartiet krävde på tisdagen en ny lärarutbildning trots att alliansens skolprogram slår fast att den nuvarande lärarutbildningen ska finnas kvar och utredas. Moderaternas talesman i skolfrågor Sten Tolgfors är kritisk till folkpartiets utspel.

– Utspelet stämmer inte överens med det som alliansen har kommit överens om. Jag tycker att det finns en risk att man gör alliansens budskap för otydligt när man knappt låter bläcket torka innan man lägger förslag som går på tvärs med det, säger Sten Tolgfors.

Folkpartiet kräver att den nuvarande lärarutbildningen ska rivas upp och att det ska ställas högre krav på de blivande lärarna.

Ska vara kvar enligt program
I alliansens skolprogram står att lärarutbildningen ska vara kvar tills vidare och utredas, bland annat med tanke på Bolagnaprocessen i ett EU-perspektiv.

Folkpartiet har i vinter gjort flera utspel som inte stämmer överens med den borgerliga alliansens skolprogram.

Folkpartiet vill ha betyg eller omdömen i uppförande och ordning, undervisning för pojkar och flickor var för sig och att katederundervisningen ska återinföras.

Sten Tolgfors tycker att det är viktigt att folkpartiet inte urholkar eller gör alliansens program otydligt.

”Enig om utredning”
Folkpartiets Jan Björklund säger dock att alliansen är enig om att lärarutbildningen ska utredas och att han tycker att han måste få föreslå hur den ska se ut i framtiden. Han uppfattar kritiken mot honom som onödiga nålstick.

– Vi behöver inte åsiktspoliser som omedelbart går ut och säger att ”det och det får inte sägas”, eller sätter munkavle på folk. Låt oss föra en öppen diskussion, säger Björklund.

Tycker du att Sten Tolgfors är en åsiktspolis?

– Nej, det vill jag inte säga.

Vem är en åsiktspolis om det inte var Sten Tolgfors?

– Nej, men alltså, det finns ständigt och jämt i debatten personer som poppar upp och säger att ”det och det får inte sägas”. Jag tycker att svensk skolpolitik lider av väldigt många tabun, och de måste kunnas dyrkas upp och brytas upp ibland. Vi måste våga diskutera: Har trenden med att gå bort ifrån lärarledd katederundervisning och låta eleverna söka kunskap själva bara varit av godo i Sverige? Jag menar att det inte har det, säger Jan Björklund, folkpartiets talesman i skolfrågor.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".