Missbrukarvård ska få nationella riktlinjer

Socialstyrelsen har nu för första gången tagit fram förslag på nationella riktlinjer för missbrukarvården. Anledningen är att det finns stora brister i missbrukarvården och kvaliteten varierar över landet.

Många missbrukare får helt enkelt inte den vård de skulle behöva, säger Ulf Malmström, samordnare av missbruksfrågor på Socialstyrelsen.

– Problemen som vi ser det är att personer med missbruksproblem inte får den vård som de är i behov av, av många olika skäl. Bland annat är socialtjänsten verksamhet inte professionsstyrd, utan baseras ofta på andra grunder, och det kan vara ett skäl till att missbrukare inte får den vård och behandling som de behöver, säger Ulf Malmström.

Missbrukarna blir fler
Antalet missbrukare har ökat kraftigt de senaste åren och det har vuxit fram en lång rad olika behandlingsmetoder. Många är enligt Ulf Malmström rena dagsländor som inte bygger på vetenskap, man vet alltså inte om de är till någon hjälp alls för den som kämpar för att bli fria från alkohol- eller knarkmissbruk.

Förhoppningen är att de nationella riktlinjer som nu föreslå ska kunna ge vägledning till både dem som arbetar med missbrukarfrågor och dem som bestämmer om vården.

Vanligare i storstäder
Det är vanligare att missbrukarvården fungerar bra i storstäderna än i små kommuner med mindre resurser. Men hur stor del av missbrukarvården i landet som inte håller måttet kan inte Ulf Malmström säga.

Däremot tror han inte att riktlinjerna kommer att leda till att ett stort antal behandlingshem nu måste stängas.

– Nej, däremot krävs det någon slags omprövning av verksamheten i riktning mot metoder som har stöd i vetenskap, säger Ulf Malmström, samordnare av missbruksfrågor på Socialstyrelsen.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".