Läkare ska bli bättre på att upptäcka tbc

Fallen av lungsjukdomen tuberkulos har ökat med 40 procent i Sverige. Enligt Socialstyrelsen finns brister i hur landstingen arbetar för att stoppa spridningen.

– Jag menar att vi har de vapen som behövs men att de kan användas bättre. Alla nås inte med hälsoundersökningar, man har i vissa fall dröjt anmärkningsvärt länge innan misstanke om tuberkulos har kommit upp och smittspårningen kan göras bättre, säger Anders Lindberg, sakkunnig läkare på Socialstyrelsen.

Testerna som Anders Lindberg talar om ska erbjudas personer från länder med mycket tuberkulos, för oftast är det dessa personer som blir sjuka. Men det här görs alltså för sällan.

Detta är en av de saker som Socialstyrelsen vill ändra på när man i sommar lägger fram nya rekommendationer för hur landstingen ska stoppa spridningen av tuberkulos.

Förra året ökade antalet fall i Sverige till 575, en ökning med 40 procent på två år. Men Sverige är fortfarande ett av de länder i världen som har minst tuberkulos.

Socialstyrelsen anser också att läkares uppmärksamhet kring tuberkulos ska bli bättre så att sjukdomen kan upptäckas innan den smittas vidare, vilket hände i vid en förskola i Bromma i höstas.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".