Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Italiens ekonomi har gått i baklås

Publicerat onsdag 12 april 2006 kl 07.08

Italien har inte bara en politisk kris efter det jämna och osäkra valresultatet. Ekonomin i landet står och stampar och visar tecken på den ena sjukan efter den andra. Men alla problem är inte nya eller unika för just Italien.

Svag ekonomisk utveckling har också de andra två stora ekonomierna i EU, Frankrike och Tyskland. Det stora knäckfrågan för Italien handlar om någonting annat, menar Mauro Gozzo, chefekonom på Exportrådet.

– Det värsta problemet verkar ju vara en dålig konkurrenskraft in om delar av det italienska näringslivet, att man inte har följt med i den teknologiska våg som har gått genom västländerna under senare år, säger han.

”Inte så hög tillväxt”
– Italien har ju alltid haft företag som har legat väldigt långt framme, men kanske inte så mycket inom högteknologi utan inom andra sektorer. Man har varit mycket bra inom design, mode och den typen av verksamheter. Man har också varit bra inom delar av verkstadsindustrin, men den har inte så hög tillväxt i dag, säger han

Italien dras med stora underskott i de offentliga finanserna och en statsskuld som åter börja växa. Det är ett par tecken på en ekonomi som har gått i baklås.

Det finns inga snabba lösningar inom räckhåll, menar Mauro Gozzo och andra ekonomer med italiensk anknytning.

Stora förändringar krävs
Fabrizio Zilibotti, som är professor vid Institutet för internationell ekonomi vid Stockholms Universitet, säger att det krävs stora förändringar av näringslivet. Monopolen måste luckras upp och reformerna på arbetsmarknaden fortsätta.

Både han och Mauro Gozzo nämner två saker som är viktiga för en sund och växande ekonomi och som ligger efter i Italien.

– Man har totalt sett en dålig utbildningsnivå, man har väldigt svag utveckling och forskning. Det är saker som tar lång tid att förändra. Man har på många marknader dålig konkurrens, man har varit dålig på att privatisera och man behöver göra ytterligare privatiseringar, säger Mauro Gozzi.

Sämre än för fem år sedan
Daniel Mascansoni har varit teknisk attaché för Sverige i Milano. Han anser att det är lite tidigt att säga något om hur Italien ska komma ut sin ekonomiska kris, men läget är sämre nu än för fem år sedan.

Ekonomerna är ense om att det internationella förtroendet för ekonomiprofessor Romano Prodi är högre än för Silvio Berlusconi.

Upp till italienarna själva
Men EU i sig ger ingen större draghjälp, så nu är det upp till italienarna själva, säger Mauro Gozzo.

– Trots allt är ju politiken nationell och det är inom Italien som man måste få igenom förändringar. Det kommer tyvärr att bli värre innan det blir bättre, säger Mauro Gozzi.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".