Rysk braindrain oroar

Det är inte bara den låga nativiteten och den höga mortaliteten som gör att den ryska befolkningen minskar dramatiskt för varje år – även de främsta forskarna och vetenskapsmännen lämnar landet, rapporterar vår korrespondent.
Trots att den ekonomiska situationen ständigt förbättras så fortsätter de högutbildade ryska akademikerna att lämna landet, lockade av högre löner i väst. Enligt Viktor Kalinushkin vid den ryska vetenskapsakademins fackförbund har uppemot 800 000 vetenskapsmän och forskare, eller nästan hälften av landets forskare och vetenskapsmän, lämnat Ryssland under de senaste tio åren. Höga löner i väst lockar De flesta lockas av utländska företag på kort- eller långstidskontrakt. Men nästan ingen återvänder till Ryssland, där de bara kan få en trettiondel, eller ännu mindre, i lön jämfört med i västeuropa eller Nordamerika. Fackordförande Kalinushkin hävdar att de flesta vetenskapsmän och forskare åldrarna mellan 30 och 50 år befinner sig utomlands. Det betyder att det blir ett oerhört gap när den äldre generationen akademiker så småningom går i pension. Putin lovar bättre villkor Den ryske presidenten Putin har nyligen uppmärksammat den problematiska situationen i Ryssland, och lovat bättre villkor för de ryska högutbildade akademikerna. Men det kommer att ta tid innan den här ekonomiska utlandsflykten stoppas. Microsoft hämtar databegåvningar Och även många yngre lockas fortfarande västerut. Framförallt datakunniga ryssar. Enligt Kalinushkin så har dataprogramföretaget Microsoft nästan tömt Ryssland på databegåvningar. 30 procent av Microsofts programvaror har producerats av rysktalande personer.
Vladislav Savic, SR:s korrespondent, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".