Inga anmälningar om pengatvätt vid bostadsköp

Sen drygt ett år tillbaka är landets Fastighetsmäklare skyldiga att anmäla till Finanspolisen om man misstänker att husköpet eller bostadsrättsköpet, handlar om penningtvätt. Men inte en enda anmälan om misstänkt penningtvätt har kommit in! Delvis är nog det ett informationsproblem, säger Finanspolisens chef, Tommy Kangasniemi.

Det handlar dom 5.500 registrerade fastighetsmäklarna i landet. och det handlar om hundratusentals köp av fastigheter och borätter för 250 miljarder kr per år.

Men ingen mäklare har alltså rapporterat misstänkt penningtvätt vid dessa affärer sen lagen kom 1 januari förra året.

Chefen för Statliga Fastighetsmäklarnämnden, Anna-Lena Järvstrand, har ytterligare en förklaring till att mäklarna inte anmäler.

Mäklaren får ett medverkandeförbud, om han anmält misstänkt penningtvätt. Mäklaren får inte fullfölja affären som han inlett. Men mäklaren får inte heller tala om Varför han avbrutit affären.

Detta kan märkligt nog betyda att mäklaren kan bli varnad av Fastighetsmäklarnämnden för att han frånträtt ett uppdrag. Mäklaren får ju inte TALA om den verkliga orsaken.

Penningtvättlagen måste ändras anser Fastighetsmäklarnämnden.

- Och detta att mäklaren kan drabbas av sin egen anmälan- kan ju också vara en förklaring till varför inte en enda mäklare anmält misstänkt penningtvätt. Medger Finanspolisens chef Tommy Kangasniemi.

Lars-Erik Backman
lars-erik.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".