Postens vd-belöning inget regelbrott

Trots att regeringen förbjudit bonusprogram anser regeringen att det går att betala ut extra ersättningar när en statlig bolagsledning gjort ett bra jobb. Det säger statssekreterare Sven-Eric Söder efter att postens vd under 2004 fick en extra lön för att han gjort ett extra bra jobb.

– Nej, det är inget brott mot riktlinjerna, även om jag aldrig tidigare i den statliga bolagssfären har hört talas om någon liknande ersättning, säger Sven-Eric Söder.

Efter den hårda debatten om bonusprogrammen för svenska direktörer införde regeringen år 2003 riktlinjer för statens bolag, som innebar att bonusprogrammen skulle bort. I riktlinjerna sa statsrådet Leif Pagrotsky att det är en signal till styrelserna att undvika incitamentsprogram.

400 000 kronor i extralön
Men redan året efter detta beslut fick postens vd Erik Olsson 400 000 kronor extra i lön, förutom sin vanliga lön på fem miljoner kronor. Orsaken till att han fick ett extra påslag var att han hade gjort att Posten visat så bra resultat.

Postens styrelseordförande Marianne Nivert anser att det extra påslaget inte var en bonus.

– Nej, därför att detta är ingenting som återkommer, utan det är en engångshändelse, säger hon.

Regeringen införde ju riktlinjer 2003 där man sa att man ska undvika incitamentsprogram.

– Detta är inte ett incitamentsprogram, det är inte en rörlig lönedel. Detta är något som en enig styrelse har beslutat att vi skulle ge i detta speciella fall.

Nu får alltså Marianne Nivert stöd för sin tolkning av regeringen genom statssekreteraren på näringsdepartementet Sven-Eric Söder.

Enstaka tillfälle
– Detta har då skett vid ett enstaka tillfälle och styrelsen gjorde då den bedömningen att det var motiverat med hänsyn till den extraordinära utvecklingen som Posten hade under 2004. Jag skulle inte vilja säga att det är fritt fram för att göra på detta sätt, men det är naturligtvis ytterst styrelsen som har ansvaret för att rekrytera och också belöna sina ledningar, säger han.

Förstår du att en del tycker att det är lite märkligt att samtidigt som bonusar är förbjudna är det fritt fram att betala ut gratifikationer?

– Detta här ju en väldigt udda situation och som jag sa har jag aldrig hört talas om att det har tillämpats i något annat bolag tidigare. Jag har full förståelse för att det kan vara svårt att hålla isär de olika typer av ersättningsprogram som finns.

– Men för oss som ägare är det oerhört viktigt att vi håller isär rollerna mellan vad ägaren styr och ställer över å ena sidan och vilket ansvar styrelserna har å den andra. Här är det styrelsen som har tagit det här beslutet och det är viktigt att komma ihåg, säger Sven-Eric Söder, statsekreterare i näringsdepartementet.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".