Andrzej Lepper har kallats för Polens Le Pen.

Polska ministrar hotar avgå inför koalition

Polens konservativa minoritetsregering bildar i veckan koalition med populistiska Självförsvar och ytterligare något parti, eventuellt från extremhögern. Flera ministrar hotar nu att lämna sina statsrådsposter om populisten Lepper och hans parti Självförsvar ska vara med och styra.

Andrzrej Lepper från populistiska Självförsvar har kallats för Polens Le Pen, en politisk huligan och tvättäkta populist. Han har dömts till fängelse för sitt agerande och hans favoritsysselsättning verkar vara att förolämpa politiska motståndare.  

Nu kan den polska politikens egen gossen Ruda snart vara landets vice premiärminister. Minoritetsregeringen Lag och Rättvisa, PiS, har efter ett halvår insett nödvändigheten av att ha en fungerande majoritet i parlamentet.

Misslyckade förhandlingar
Efter de misslyckande förhandlingarna i början av regeringsperioden med liberala Medborgarplattformen har nu budet gått till Lepper och hans Självförsvar, Polens tredje största parti. Lepper ställer en rad krav, bland annat att få bli vice premiärminister.

Kruxet med att släppa in Lepper i regeringen är att flera tunga ministrar då hotar med att lämna sina ministerposter. Utrikesministern Stefan Meller har som högsta chef för den polska diplomatin insett att med Lepper i regeringen blir Polens internationella image alltför komprometterad.

Politisk rävsax
Även finansministern Zyta Gilowska hotar med att avgå. Hon säger att Lepper spränger alla budgetramar med sina runda löften och då vill inte hon längre vara ansvarig för ekonomin. 

Så sent som häromdagen avvisade parlamentet att lagförsamlingen skulle upplösas och nyval utlysas. Polen har politiskt hamnat i en rävsax.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".