Riksåklagarens makt minskar

Justitieminister Tomas Bodström vill ändra reglerna för mål som åklagare vill ha upp i Högsta domstolen, HD. Idag kan Riksåklagaren själv avgöra om fallen ska tas upp i HD, en rätt som Bodström nu alltså vill ta bort. Detta kan även i förlängningen minska Justitiekanslerns och Justitieombudsmannens makt, enligt Bodström.
Riksåklagaren själv, Klas Bergenstrand, är inte främmande för förslaget. Den som förlorat ett rättsfall i tingsrätten och senare också hovrätten, har möjlighet att få fallet prövat i högsta domstolen. Detta om målet bedöms ha stor betydelse för andra fall. I de fall som överklagas av åklagarsidan är det idag inte HD utan i stället riksåklagaren som avgör om fallet ska prövas. Förslaget från Bodström kommer efter att RÅ flera gånger fått kritik av olika bedömare, bland annat för hur RÅ sett på ansökningar om resning. I flera fall har RÅ nämligen velat avslå resningsanökningar men blivit överkörd av HD. Också regleringen för resningar bör enligt Bodström ses över.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".