Jordreform stänger vita lantbrukares gårdar

Trots att hungersnöd hotar i Zimbabwe måste tusentals vita lantbrukare idag lägga ner arbetet. Annars hotas det av böter eller fängelse. Det är president Robert Mugabe som fortsätter sin kontroversiella landreform där syftet är att omfördela jordinnehavet i Zimbabwe.
– Vi ser ingen logik i att stänga flera farmer när landet samtidigt hotas av hungersnöd, det säger Malcolm Vaules som är vice ordförande i storjordbrukarnas organisation i Zimbabwe. Det är tusentals lantbrukare som idag måste lägga ned verksamheten idag, de som fortsätter att bruka jorden riskerar fängelse och böter. Tidsfristen går ut just som skördetiden börjar. President Robert Mugabe har haft omfördelningen av jorden som viktig punkt ända sedan Zimbabwe blev självständigt på 80-talet. Vita utgör en procent av ZImbabwes befolkning, ändå äger de 70 procent av den bästa jorden. Malcolm Vaules och lantbrukarnas organisation har förståelse för att en jordbruksreform behövs men han kallar den nuvarande reformen för ett massövertagande och varnar för följderna. För två år sedan påbörjade den kontroversiella omfördelningen, så kallade krigsveteraner började ta över jordbruk ägda av vita. ofta skedde övertagandena med våld och elva jordbrukare har dödats. Landet som en gång kallades för afrikas brödkorg kan nu inte försörja sin befolkning.
Reporter Caroline Salzinger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".