Prispengar från SVT stöder protest mot c

Vinnaren av SVT:s program Toppkandidaterna, Petter Nilsson, skänker 100 000 kronor av prispengarna till Syndikalistisk ungdom och deras projekt det Osynliga Partiet, som står bakom de nu uppmärksammade protestaktionerna mot bland andra centerpartiet.

Christer Sturmark som ingick i programmet Toppkandidaternas jury anser att Sveriges Television bryter mot sitt uppdrag när pengar skänks till en organisation som inte accepterar demokratiskt beslutade lagar och regler.

– Det är tveksamt om det är förenligt med radio- och tv-lagen, eftersom public service uppgift är att värna om de demokratiska grundprinciperna och värderingarna. Petter var ju väldigt tydlig med att han skulle använda pengarna till en organisation som inte accepterar de grundläggande demokratiska principerna.

Propagerar för demonstrationer
Christer Sturmark anser att Sveriges Television bryter mot sitt uppdrag som public servicebolag när pengar går till syndikalistisk ungdom och deras projekt det Osynliga Partiet.

Det är en organisation som på sin hemsida propagerar för demonstrationer mot bland andra centerpartiet och deras förslag att slopa anställningsskyddet för de unga anställda under 26 år.

På tisdagen ledde en demonstration till bland annat glaskrossning på en polisstation på söder i Stockholm.

I Göteborg utsattes centerns lokaler för skadegörelse och det Osynliga partiets märke sattes fast på en vägg enligt centerpartiets partisekreterare Jöran Hägglund.

Toppkandidaten betalar
Vinnaren av programmet Toppkandidaterna, Petter Nilsson, är den som betalar ut omkring 100 000 kronor till Syndikalistisk ungdom och Osynliga partiet.

Men SVT:s ansvarige projektledare Hasse Karlsson anser inte att Sveriges television kan ta ansvar för hur pengarna används och han anser inte heller att SVT bryter mot sitt uppdrag.

– Jag tar inte ställning till Osynliga partiets olika manifest, det är inte min uppgift att göra. Jag tar ställning om Petter Nilssons åsikter och det han har framfört inom ramen för Toppkandidaterna ligger inom ramen för en demokratisk debatt och det anser jag att det gör, säger Hasse Karlsson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista