Ultimatum från FN till stridande i Darfur

FN:s säkerhetsråd har givit de stridande parterna i Darfur i västra Sudan ett ultimatum att sluta fred före den sista april. Samtidigt ska säkerhetsrådets egna militära experter undersöka vilken FN-styrka som behövs för att stoppa övergreppen i Darfur.

Inget av FN:s båda krav ser ut att kunna uppfyllas nu; ett hållbart fredsavtal mellan Sudans regering och rebellgrupperna i Darfur är lika ogripbart som en regnbåges slut. Och en militärinspektion från FN, också före månadens slut, är lika ovälkommen som en förkylning.

Och att få en hel FN-styrka om tusentals man den första oktober, anser Sudans regering är likställigt med att bjuda in pesten.

De illa utrustade trupperna om 7 000 man från Afrikanska Unionen, AU, har nästan tvingats ge upp sitt uppdrag, till förmån för en FN-styrka.

Motarbetade av Sudan
AU har hela tiden motarbetats från Sudan, utrustning och bilar har suttit fast i tullen i månader, fredsmandatet har i stort sett inskränkt sig till att få skjuta tillbaka om man blir beskjuten, och sedan maktlöst fått sett på hur regeringsmilis och rebeller fortsätter att ödelägga by efter by i Darfur, och överfalla hjälpkonvojer och flyktingläger i nattliga räder.

Tre år har gått, och dödstalen har stigit till 300 000 civila, och tre miljoner människor är nu hemlösa och flyktingar i sitt eget land.

Men inga hot eller sanktioner har fått stopp på det som några länder kallar folkmord, andra kallar massmord.

Lista över personer
Storbritannien håller på att göra en lista över enskilda personer som hindrar alla fredsansträngningar, och har fått ihop ett 50-tal namn, som ska presenteras för FN och som kan omfattas av sanktioner.

Men hittills har Kina stoppat alla möjligheter till sanktioner genom FN:s säkerhetsråd. Kina är Sudans största oljekund och utvinnare av olja.

Motståndet från Sudan mot FN-trupper och vad man kallar europeisk inblandning, har märkts tydligt, när först Sveriges tillförordnade utrikesminister Carin Jämtin hindrades att besöka Darfur. Och sedan när FN:s egen hjälpsamordnare Jan Egeland, utsattes för samma sak.

Kan inte tvinga
Men FN kan med nuvarande regler inte tvinga Sudan att ta emot trupper, det måste ske med landets goda minne. Och det har inte hjälpt att FN betonat att huvuddelen kommer att utgöras av afrikanska trupper.

Svaret hittills från Sudan är ett blankt nej.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".