Anlagda skolbränder klaras sällan upp

Utredningarna av det stora antalet anlagda bränder på landets skolor har sällan lett till att någon gärningsman gripits. Det brinner på en svensk skola mer än varannan dag, men polisens utredningar leder de sällan till åtal.

Ett skäl är att det krävs mer bevis när det handlar om bränder.

– Det ställs högre krav på den tekniska bevisningen just när det gäller bränder eftersom det oftast inte finns några vittnen. Även om det finns vittnen kanske de inte har sett precis vem som har tänt eld, så det är oerhört svårt, säger Stina Karlgrund, chef för brottsroteln i Malmö. 

Räddningsverkets statistik visar på 200 anlagda skolbränder förra året. Det är en ökning med 50 procent jämfört med för tio år sedan.  

Stort mörkertal
Men enligt polisen i både Göteborg och Malmö inträffar betydligt fler skolbränder än det antal som redovisas i Räddningsverkets statistik. Många bränder släcks av skolpersonal utan att brandkår tillkallas.

– Det brinner på alldeles för många ställen på skolorna. Det kan vara allt ifrån på toaletterna till ute på skolgården och det är både stora och små bränder. Det är lika förödande oavsett var det brinner. 

– Framför allt är det många involverade personer, och skulle det visa sig att det utvecklas till en storbrand är det evakuering och sådant som gäller. Det är et scenario som vi absolut inte vill ha, säger Stina Karlgrund. 

Men det händer ju? 

– Visst gör det. Det är bara att hålla tummarna och hoppas att det inte händer alltför nära i framtiden.   

Även om få gärningsmän grips så tror sig polisen veta vilka det är som anlägger skolbränder.

– Utan att direkt veta, eftersom vi inte har lyckats få fast eller kommit fram till några gärningsmän, har vi en tro på att det är elever som själva går på skolan, säger Stina Karlgrund.

Domstolarna har höga krav på de tekniska bevisen eftersom det sällan finns vittnen. Men problemet är enligt kriminalinspektör Dan Granvik, som utreder anlagda bränder, att den tekniska bevisning som finns brinner upp och att de som har något att berätta ogärna ställer upp och vittnar.

– Det är inte helt lätt. Det är mycket svårt. 

Varför då? 

– Därför att ofta vill de inte tjalla på varandra. Vi vet att de flesta känner till hur det har gått till och varför, men vi kommer inte så nära.  

De få bränder som klaras upp beror ofta på att någon vågat vittna.

– Det är inte fel att ringa. Man kan vara anonym. Vi tar tacksamt emot sådana tips, för då har vi något att jobba med, säger Dan Granvik.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".