IF Metall avvisar kvinnopott.

Ökat stöd för kvinnopott bland LO-facken

En majoritet av LO-förbunden har gjort en helomvändning och är nu för att satsa på särskilda kvinnopotter för att utjämna löneorättvisor mellan de kvinnliga och de manliga medlemmarna. Bara IF Metall avvisar helt förslaget.

Omsvängningen gör att LO:s avtalssekreterare Erland Olauson kan tänka sig att lansera idén redan till avtalsrörelsen nästa år för att få bort omotiverade löneskillnader.

– Det gör väl att vi måste ha en diskussion, vi ska i höst bestämma de gemensamma kraven och vi kan inte bortse från det här problemet. Ju fler kvinnor det finns inom ett avtalsområde, ju lägre är lönen, säger LO:s avtalssekreterare Erland Olauson.

En enkät som tidningen Kommunalarbetaren har gjort visar att elva av sexton LO-förbund kan tänka sig särskilda potter öronmärkta för sina kvinnliga medlemmar.

Mansdominerade avstår
Potterna skulle fungera på så vis att LO-medlemmar inom bättre avlönade mansdominerade förbund avstår en del av sin löneökning för att medlemmar i kvinnodominerade förbund som Kommunal ska få lite mer.

Ett pottsystem skulle kunna ge upp emot 200 kronor per heltidsanställd och månad, beroende på hur många kvinnor som finns inom avtalsområdet, tror LO:s avtalssekreterare Erland Olauson.

Kanske inte helt oväntat är det de kvinnodominerade förbunden som är mest positiva till kvinnopotter.

Fyra förbund, alla mansdominerade, är osäkra.

IF Metall säger nej
Bara ett enda, IF Metall med 450 000 medlemmar, varav tre fjärdedelar är män, är direkt negativt.

IF Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman anser att förslaget inte går att genomföra eftersom det, enligt hans mening, inte går att slussa löneutrymme mellan industrin och den kommunala sektorn.

– Det bygger ju på en princip att man överför ekonomiska resurser från en del, det vanliga näringslivet, till exempelvis den kommunala sektorn, och det har aldrig fungerat, säger Anders Tiderman, IF Metalls avtalssekreterare.

Men detta håller inte Erland Olauson med om.

– Det är inte alls så, det är så att ska man åstadkomma relativa löneförändringar, då måste alla andra grupper acceptera att någon grupp får lite mer, för om man inte gör det kommer alla och säger att ”nu ska vi kompenseras för deras höjning” , och då slutar det bara med att vi får inflation och ingen förändring av det relativa löneläget, säger Erland Olauson.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".