Stark kritik mot polisagerande under EU-toppmöte

Svenska Helsingforskommittén riktade på måndagen hård kritik mot polis och åklagares agerande under Göteborgskravallerna och föreslår nu förändringar i både polislagen och brottsbalken. Kommittén ifrågasätter bland annat åklagarens beslut att genomföra en husrannsakan på Hvitfeltska gymnasiet.
Efter kravallerna i Göteborg i samband med EU-toppmötet för drygt ett år sedan beslutade Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter att på eget initativ granska hur svenska myndigheter och domstolar har agerat under själva kravallerna och dess efterspel. Kommittén är en oberoende organistaion för mänskliga rättigheter. Granskningen har letts av överåklagare Erik Östberg som tidigare var åklagare vid FNs-krigsförbrytartribunal i Haag. Förutom kritiken mot polisens och åklagarens agerande vid Hvitfeltska gymnasiket, Järntorget och beskjutningen av Hannes Westberg anser kommittén att polislagen till vissa delar måste ses över. Eric Östberg säger att även brottsrubriceringar som kallas för våldsamt upplopp respektive upplopp bör förändras eftersom de är ålderdomliga. Förutom måndagens rapport pågår just nu regeringens egen utredning som leds av förre statsminister Ingvar Carlsson och som ska vara klar i höst.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".