Oenighet om valresultatet i Italien

I Italien hotar en strid om valresultatet att lamslå landets politik. Italiens premiärminister Silvio Berlusconi vägrar att erkänna sig besegrad i parlamentsvalen i början av veckan och säger att det förekom fusk i valet.

Men motståndaren Romano Prodi vidhåller sin seger och uppmanar Berlusconi att avgå.

– Trodde ni att ni hade blivit av med mig? Det frågade valets knappa förlorare Silvio Berlusconi journalisterna som hade samlats utanför hans partihögkvarter i Rom på onsdagskvällen.

Men Romano Prodi tog Berlusconis utspel med ro och firade den hårfina segern i sin hemstad Bologna.

Vägrar erkänna sig besegrad
Medan Prodi lyckönskas till segern från EU-kommissionen och flera regeringar i Europa, vägrar Berlusconi att erkänna sig besegrad och hävdar att valet var präglat av fusk, trots att den ansvarige för valet, hans egen inrikesminister Giuseppe Pisanu, har förklarat sig nöjd med hur valet gick till.

Berlusconi gör en stor sak av att omkring 40 000 ifrågasatta valsedlar lades åt sidan och nu ska gås igenom, men det är rutin och sker efter varje val i Italien.

Besvärande tystnad
Redan i veckan väntas en domartrio bli färdig med prövningen, som inte väntas ändra på valresultatet. Vallagarna i Italien förbjuder en vidare omräkning, men Berlusconi är, enligt italiensk press, beredd att utfärda ett dekret för att vidga granskningen.

Italien har ingen historia av valfusk och Berlusconis allierade i den avgående regeringen bibehåller en besvärad tystnad.

De närmaste veckorna kan bli uppslitande eftersom en ny regering ledd av Prodi i vilket fall som helst inte kan installeras förrän om en dryg månad.

Regeringsbildaren utses av landets statsöverhuvud och den nuvarande presidenten Carlo Azeglio Ciampi vill ge det uppdraget till sin efterträdare, som väljs av parlamentet först i mitten av maj.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".