Serbisk militär upprättar skyddsvallar vid Donau.

Balkan drabbat av svåra översvämningar

I Tjeckien och Ungern sjunker Donaus vatten sakta undan. Men på Balkan ser det allvarligt ut med rekordhöga vattennivåer. Undantagstillstånd, evakuering och ännu fler sandsäckar är några av åtgärderna.

Det är inte bara de stora vattenmängderna från Centraleuropa som nu forsar genom Serbien, Rumänien och Bulgarien. Det rör sig dessutom om regnoväder som skapar rekordhöga vattennivåer.

Undantagstillstånd är utlyst i Serbien där Donau och Sava är nära att svämma över. I Rumänien evakueras människor och djur och i Bulgarien pågår ett intensivt arbete med sandsäckar för att rädda landets tre största hamnstäder från att svämma över.

I staden Vidin i nordvästra Bulgarien var Donaus vattennivå 942 centimeter vilket slår det gamla rekordet som uppmättes 1942.

Bulgarerna varnar nu grekerna vad de har att vänta. I Grekland har drabbade människor och förstörd infrastruktur inte hämtat sig från skadorna för en månad sedan. Nu väntar alltså en ny olycka.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".