Säpo granskar "det osynliga partiet"

Säkerhetspolisen Säpo ser allvarligt på att attackerna fortsätter mot centerpartiets lokaler runt om i landet. Hittills har en handfull lokaler varit utsatta och natten mot torsdag krossades fönstren på centerns lokal i centrala Jönköping.

Säpo kartlägger nu Syndikalistiska ungdomsförbundets satsning ”det osynliga partiet”.

– Säkerhetspolisen är intresserade av det osynliga partiet. Namnet dök för första gången upp runt årsskiftet. Vad vi har förstått är det sprunget ur grupperingar inom syndikalistiska ungdomsförbundet, långt ut på vänsterkanten. Utan att störa pågående utredningar kan jag säga att det finns personer som dykt upp i andra sammanhang som också är aktuella i det här fallet, säger Säpos informationsdirektör Anders Thornberg.

Skyddar riksdagsledamöter
Säkerhetspolisen vill inte avslöja om centerpartiets ledande politiker har bevakning. Men Säpo har i uppdrag att garantera säkerheten för riksdagsledamöter. Det innebär antagligen att Säpo utökat skyddet för partiledaren Maud Olofsson och de övriga ledande centerpartisterna.

Senaste veckorna har partiets lokaler utsatts för skadegörelse i Stockholm, Göteborg, Växjö, Umeå och Uppsala. Och nu senast i Jönköping där ombudsmännen Leif Andersson och Kajsa Hansson arbetar.

– Det är väldigt fegt, säger Kajsa Hansson.

– Vi kommer att fortsätta driva vår politik och jag hoppas att det  här är en engångshändelse. Vi lever i en demokrati och då har vi yttrandefrihet, säger Leif Andersson.  

Undantag från las
Det osynliga partiet uppmanar till demonstrationer mot centerpartiet på internet. Det är centerns förslag om att unga under 26 år ska undantas från lagen om anställningsskydd som vållat protesterna.

Det osynliga partiets märke har satts upp på flera av de attackerade centerlokalerna. 

Enligt Anders Tornberg arbetar Säpo nu med att samla information om det osynliga partiet och dess sympatisörer.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

I samarbete med Radio Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".