Dödens väg leder från Bagdad

I Irak är den 60 mil långa motorvägen mellan huvudstaden Bagdad och gränsen till Jordanien räddningen för många som vill bort från våldet i landet. Men vägen är samtidigt en av de farligaste i hela världen.

Varje dag utsätts resenärer för rån, kidnappningar, våldtäkter och mord.

Vid lunchtid vid den jordansk-irakiska gränsstationen Karama rullar en lång rad irakiska taxibilar och minibussar in mot den jordanska tullkontrollen. De lämnade Bagdad strax efter soluppgången. Ingen vill köra den här vägen i mörker. Men egentligen är den lika farlig i dagsljus.

Kör trots rädslan
Sia Tariq är taxichaufför som kör sträckan Bagdad-Amman i Jordanien fram och tillbaka ibland flera gånger i veckan. Han säger att han är lika rädd varje gång. Men det är hans jobb, han måste köra eller svälta.

Ständigt stoppas bilar längs vägen och passagerarna rånas, några kidnappas, kvinnor våldtas och den som gör motstånd riskerar att dödas.

– I dag stoppades en bil och passagerna våldtogs och i går stoppade de tre bilar och rånade alla, berättar Sia Tariq.

Stråtrövare och motståndsmän
Det är mest kriminella gäng som sysslar med den här moderna formen av stråtröveri. Men det har också hänt att folk har kidnappats och dödats av motståndsgrupper.

Värst är det i området kring det sunnimuslimska motståndsfästet staden Ramadi som varken irakiska eller amerikanska trupper har riktig kontroll över.

– Det är en sträcka på 30, 40 kilometer längs vägen som är den farligaste och där visar sig aldrig amerikanerna, enligt Sia Tariq.

Christer Fridén
på gränsen mellan Irak och Jordanien
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".