USA vill att FN agerar snabbt om Iran

USA är irriterat över att chefen för FN:s atomenergiorgan Mohamed ElBaradei på besök i Iran sagt att det finns god tid att diskutera en lösning av konflikten kring Irans anrikning av kärnbränsle. USA vill att säkerhetsrådet agerar snabbt.

– Det är inget tvivel om att Iran ha fortsatt sin salamiskivningstaktik. En liten bit, sedan en liten bit till, trots att det internationella samfundet mycket tydligt sagt att deras utveckling av kärnbränsle måste upphöra, sa Condoleezza Rice.

– När säkerhetsrådet träffas igen måste det bli några konsekvenser av deras trots, sa den amerikanska utrikesministern.

Hänvisade till FN-stadgan
Rice hänvisade till FN stadgans sjunde kapitel som kan göra beslut i säkerhetsrådet obligatoriska för alla medlemsländer. Det kan handla om ekonomiska sanktioner och till slut bruk av militärt våld.

Iran kommer uppenbarligen inte att följa säkerhetsrådets krav att landet avbryta sin urananrikning senast den 28 april.

Möte på tisdag
På tisdag den 18 april ska de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd träffas i Moskva för att diskutera hur man ska gå vidare. I bakgrunden finns USA:s hot att agera på egen hand.

Pentagons planer att bomba 400 mål i Iran finslipas just nu, men många varnar för att ett krig med Iran ytterligare skulle försämra situationen i Irak och dessutom leda till allvarliga störningar av världens oljeförsörjning.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".