Läkare behandlade tumör med yoghurt

Socialstyrelsen vill att läkarlegitimationen dras in för en 67-årig läkare som ska ha utsatt ett 30-tal patienter för fara. Läkaren har bland annat skickat hem en patient med hjärtsvikt utan noggrannare undersökning och behandlat en tumör med yogurt.

– I vissa fall har det varit farligt när man har fått felaktig behandling, eller behandling som sätts in alltför sent. I många fall har annan sjukvårdspersonal upptäckt misstagen och satt in korrigerande åtgärder så att patienterna inte har drabbats allvarligt, säger Per Manhem som är enhetschef på Socialstyrelsens tillsynsenhet i Malmö.

Socialstyrelsen har gått igenom 42 av läkarens journaler från förra året. I 30 fall ska läkaren ha utsatt patienter för fara. I 37 fall ska han ha medicinerat eller behandlat på ett sätt som inte varit vetenskapligt beprövat.

Varje år får runt 15 läkare sina legitimationer indragna. Att Socialstyrelsen begär att det ska göras för att någon, som i det här fallet, är grovt oskicklig är mycket ovanligt. Det brukar istället bero på sjukdom eller missbruk.

Återkallas direkt
I det här fallet menar Socialstyrelsen att läkarens fel är så allvarliga att hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd bör återkalla legitimationen direkt, utan den prövotid som läkare som gjort fel annars kan få.

Läkaren har haft sin legitimation i fem år och har arbetat på vårdcentraler och sjukhus i hela landet.

– Han har haft korta tjänstgöringsperioder. Hade han varit fast anställd så hade det kanske anmälts till socialstyrelsen tidigare, säger Per Manhem.

Anser sig förtalad
Läkaren själv anser att han är utsatt för förtal. I väntan på beslutet om huruvida hans legitimation ska dras in eller inte kan han fortsätta att arbeta. Det kan dröja ett par månader innan ärendet tas upp.

Enligt Per Manhem är det för att förhindra att fler patienter far illa som Socialstyrelsen begärt att legitimationen ska dras in.

– Om han inte håller den kvalité som legitimationen utger sig för att vara garant för så ska man inte verka som läkare och få patienternas förtroende, säger han.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".