Sofia Karlsson.

Fi-politik dyr att genomföra

Feministiskt initiativs politik skulle kosta staten många tiotals miljarder kronor att genomföra, men partiet har inte många poster som skulle ge inkomster till staten. Det visar en granskning som Ekot gjort av Fi:s politiska manifest.

Sammanlagt 289 punkter har Feministiskt initiativ arbetat fram genom styrelsearbetet och genom partiets arbetsgrupper.

En dryg tiondel av alla punkter kommer att kosta pengar att genomföra. Ska alla förverkligas kommer det kosta många tiotals miljarder kronor.

Till exempel vill Fi ge mer resurser till äldrevården och att äldre ska ha rätt att bo kvar hemma och det kan komma att kosta runt en miljard kronor per år.

Avgiftsfri förskola
Fi vill också att förskola och fritids ska var avgiftsfria. Det skulle kosta fem miljarder kronor.

Fi vill också att tandvården ska ingå i den vanliga sjukförsäkringen, men vad det kostar vet inte Sofia Karlsson som är talesperson för Fi.

– Vi tänker att det är en del av den välfärd som man ska ha, man ska kunna ha en hel mun och friska tänder, och exakt var den omfördelningen och den kostnaden ska tas, det kan inte jag svara på idag, säger Sofia Karlsson.

Minst tio miljarder kronor kostar det att göra tandvården till en del av sjukförsäkringen.

Sex timmars arbetsdag
Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön skulle också kosta mångmiljardbelopp.

Fi vill ha mer pengar till psykiatrin, för att göra skillnad där, krävs enligt experter en halv miljard kronor per år. Fler vuxna i förskolan skulle också kosta miljardbelopp.

En del av Fi:s förslag innebär också mer pengar till staten. Till exempel skulle en kvoterad föräldraförsäkring ge staten ett par miljarder extra jämfört med idag, eftersom färre män än kvinnor tar ut sina föräldradagar.

När man räknar samman alla förslagen kommer de att kosta många fler miljarder än vad Feministiskt initiativ föreslår i nedskärningar.

”Ojämställt kostar”
Men Sofia Karlsson som är talesperson för Fi anser inte att man kan räkna plus och minus på det sättet.

– Vår politik utgår från att det kostar idag att vi inte har jämställdhet. och att det snarare handlar om att omfördela kostnaderna. Idag bärs mycket av enskilda individer, framför allt kvinnor och låginkomsttagare, och att det mycket mer handlar om omfördelning.

– Till exempel kostnader som kan vara förknippade med att införa sex timmars arbetsdag, tjänar man i sin tur, tror vi, på kortare sjukskrivningar och att folk mår bättre, så våra förslag kostar i ena änden och genererar vinster i den andra, säger Sofia Karlsson, talesperson för Feministiskt initiativ.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".