Mona Sahlin.

Skärpta regler mot bostadsdiskriminering

Regeringen tänker föreslå att kommuner med bostadsbrist ska bli tvungna att ordna bostadsköer igen och att minst hälften av kommunala bostadsföretags lediga lägenheter ska gå till den kön. Alla större hyresvärdar kommer också att avkrävas en öppen redovisning av hur de väljer sina hyresgäster och varför.

Bakgrunden till det kommande förslaget är dels att alla kommuner inte följer den lag som säger att invånarna ska ha samma möjligheter att få hyra en bostad, dels att det förekommer diskriminering på bostadsmarknaden, till exempel att invandrare, handikappade eller arbetslösa har valts bort som hyresgäster.

De olika diskrimineringsombudsmännen får in ett 70-tal anmälningar om året där människor uppger sig vara diskriminerade.

Svårare att diskriminera
Regeringen kommer nu att föreslå en ny lag som tvingar fastighetsägare med fler än 20 hyreslägenheter att redovisa offentligt till kommunen efter vilka principer de fördelar sina hyresrätter och i vilken omfattning de hyr ut till folk som står på kö för att få hyra en bostad.

Tanken är att själva offentligheten ska göra det svårare för värdarna att diskriminera vissa grupper.

Det kompletteras med förslaget att kommunerna ska tvingas att organisera bostadsköer igen dit minst hälften av kommunens egna lediga hyreslägenheter ska gå, lägenheter som sen ska fördelas efter kötid.

Kommuner tar inte ansvar
Kommunen ska också erbjuda sig att förmedla de privata värdarnas lägenheter. Enligt lagen, senast ändrad 2001, har kommunerna ansvar för att planera så att alla som behöver kan få en bostad.

En majoritet av kommunerna tar inte det ansvaret. De gör ofta inga analyser av vilken typ av bostäder som behövs och vad invånarna frågar efter, konstaterar regeringen i sitt underlag till de nya förslagen och föreslår att lagen ska kompletteras så att den i detalj talar om vilket ansvar kommunerna har.

Utlämnad till fastighetsägare
Syftet med regeringens förslag är att försöka minska diskriminering av människor som har svårt att få hyra bostad idag, säger samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

– Om det inte finns en bostadsförmedling så är du ju utlämnad till de som fastighetsägare vill hyra ut till och det märker vi, det är inte alltid den som är handikappad, den som är ung eller den som har en otrygg anställning. Då behöver vi en förmedling som utgår från vad människor behöver och inte bara vad man kan betala, säger Mona Sahlin.

Ni vill också att fastighetsägare som har mer än 20 lägenheter ska redogöra för kommunerna hur de fördelar de här lägenheterna. Vad tror du fastighetsägarna kommer att tycka om det här?

– Jag hoppas de kommer att tycka att det är bra, att det blir tydliga offentliga regler, och att de som sköter sig kommer att klara sig bra och att de som missköter sig de ska ut i offentligheten och de ska också bli kritiserade, de tror jag också seriösa fastighetsägare tycker är bra.

Ni satsar nu på att ändra reglerna när det gäller köer och fördelningsprinciper. Vad säger du till de som säger att det behövs större inslag av om marknadsmekanismer i prissättningen på hyresrätter?

– Jag tycker att det är dålig bostadspolitik. Då blir det ännu mer så att den som har gott om pengar bor på ett ställe i staden och den som har gott om pengar bor på ett annat ställe i staden. Det bidrar inte till att bekämpa diskrimineringen och segregationen, utan precis tvärtom.

Inger Arenander
inger arenander@sr.se

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".