En yta motsvarande 335 000 fotbollsplaner ligger under vatten.

Donau svämmar över alla bräddar

På Balkan fortsätter det höga vattenståndet i Donau och andra floder att ställa till med stora problem. Hela tio provinser i Serbien har förklarats som katastrofområden.

Med 16 000 kubikmeter i sekunden forsar Donaus vatten fram i Serbien. Det är mer än det dubbla för en vanlig aprilmånad.

Värst är läget i Smederevo fyra mil från Belgrad. Hundratals hus står under vatten och invånarna har evakuerats. Hela natten har militär och civila arbetat med att förstärka vallar.

I Serbien ligger 223 000 hektar under vatten, det motsvarar ungefär 335 000 fotbollsplaner. Situationen i Serbien är så allvarlig att hela tio provinser har förklarats som katastrofområden.

På de serbiska dagstidningarnas internetsidor är översvämningen huvudämnet och rubriker som ”Serbien under vatten” eller ”Kampen mot vattnet” är några av de vanligaste.

Tältstad för evakuering
I den östserbiska staden Golubac nära rumänska gränsen har vattenmassorna dränkt busstationer, skolor och hotell.

Utanför staden Vidin har myndigheterna byggt en tältstad för 1 200 människor om Vidins invånare måste evakueras. För Serbiens del väntas Donaus vattennivå nå sin kulmen under natten till måndag.

Högsta vattennivån sedan 1895
I Rumänien är Donaus vattennivå den högsta sedan 1895. De rumänska myndigheterna fortsätter med ”kontrollerade översvämningar” för att lätta på trycket och minska flodströmmen.

– Fjorårets mardröm får inte komma att upprepas, säger Rumäniens inrikesminister Vasile Blaga.

Serbiens jordbruksminister Ivana Dulic-Markovic säger:

– Vad som nu återstår är bara att lita på Gud att allt slutar väl.

        Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".