Antalet självmord har ökat.

Kraftig ökning av självmord på häkten

Självmorden på landets häkten har ökat de senaste femton åren. Kalibers granskning av förhållandena på landets häkten visar att en stor del av ökningen kan bero på nya byggmetoder. 1992 antogs nya normer för häktescellerna. Bland annat skulle alla utrustas med egen toalett.

Ninni Valentin är häkteschef i Uddevalla, där fyra personer tagit livet av sig genom att hänga sig med hjälp av toalettdörren i cellen.

– Jag tror helt enkelt att det är en tillfällighet att det har samlats tre stycken här, om man ser på ett och ett halvt år. Tittar man på hela perspektivet, tio år, så är det fyra, säger Ninni Valentin.

Men Kalibers granskning visar att det inte alls verkar handla om en slump. 1992 antogs nya normer för hur häktescellerna skulle se ut. Bland annat skulle alla utrustas med egen toalett.

60-tal självmord
Sedan dess har ett sextiotal tagit livet av sig på landets häkten, minst 21 personer med hjälp av toalettdörren. Det rör sig om fyra i Uddevalla, fyra i Malmö, tre i Umeå, tre i Karlskrona, två i Växjö, två i Örebro, en i Karlstad, en i Norrköping och en i Kronobergshäktets annex i Västberga.

Psykiatern Ulf Åsgård, tidigare häktesläkare och den som skrivit Kriminalvårdens utbildningsmaterial om just självmord, anser att det är konstigt att inte Kriminalvården själv uppmärksammat utvecklingen.

- Ja, det kan ju vara så att man inte riktigt har förstått hur allvarlig situationen har blivit. Nu är det väl dags att tillsätta en haverikommission och titta över statistiken och räkna ordentligt och försöka hitta systematiska orsaker till att det har blivit så här, om det nu är så att det finns sådana, säger han.

Svårt att förhindra
Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén är tveksam till om det faktiskt går att förhindra att folk tar livet av sig i häkten.

Men när han hör om Kalibers sammanställning som visar att var tredje självmord som förekommer i häkten har skett på ungefär samma sätt, alla med hjälp av toalettdörren.

Då säger han att det kanske ändå är dags att titta över de nästan femton år gamla planritningarna och tänka om vad gäller utformningen av toaletterna i häktescellerna.

– Dörrar kan naturligtvis vara ett bekymmer. Man kan se det som att vi tillhandahåller möjligheter. Men samtidigt kan man åstadkomma kraftiga skador genom att helt enkelt springa rakt in i väggen med skallen före, säger Lars Nylén.

Marie-Jeanette Löfgren
marie-jeanette.lofgren@sr.se 

Kristina Hedberg
kristina.hedberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".