Matz Hammarström.

Borgerliga vill lägga ner djurmyndighet

Om den borgerliga alliansen vinner valet i höst kan den omdebatterade Djurskyddsmyndigheten komma att läggas ner. Orsaken är den turbulens som varit kring flera omdebatterade beslut.

Bara folkpartiet anser att myndigheten bör vara kvar, medan de tre övriga borgerliga partierna, däribland kristdemokraterna, vill se en nedläggning.

– Ja, frågan är om inte djurskyddsmyndigheten inte har spelat ut sin roll redan nu. Den har funnits under bara några få år, kom till för miljöpartiets skull och man fick också generaldirektörsposten, men tycks ju nu i ganska stor utsträckning blivit en lekstuga för djurrättsaktivister, inte något som ligger i de djurägandes intresse, säger kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

– Om vi kristdemokrater skulle få bestämma, så kan man nog förutse att Djurskyddsmyndigheten kommer att försvinna, säger Göran Hägglund.

Djurskyddsmyndigheten kom till för drygt två år sedan för att lyfta fram djurens villkor, utan att behöva ta hänsyn till andra intressen, men har redan flera gånger hamnat i blåsväder.

Uppmärksammade förbud
Förbud mot hästar i spiltor och mot att boskap får gå ute året runt, trots att det handlar om en tålig ras, hårdare avgifter för djurinspektioner och, nu senast, förbudet att använda levande fisk som agn är några exempel.

Kritiken, inte minst från lantbrukarhåll, handlar om att myndigheten är byråkratisk och inte lyssnar på sunt förnuft.

Att förslaget om en egen myndighet också kom från miljöpartiets Matz Hammarström som sedan fick jobbet som generaldirektör har dessutom spätt på kritiken.

Både moderaterna och centern har från början varit emot Djurskyddsmyndigheten och vill att frågorna flyttas tillbaka till Jordbruksverket, och även kristdemokraterna som tidigare varit positiva har nu alltså anslutit sig till nedläggningskravet.

Krav på ny generaldirektör
Inom den borgerliga alliansen är det nu bara folkpartiet som anser att Djurskyddsmyndigheten gör viss nytta och bör vara kvar, men förutsättningen är enligt Anita Brodén som sitter i jordbruksutskottet och själv ingår i Djurskyddsmyndighetens styrelse, att generaldirektören Matz Hammarström byts ut för att återskapa förtroendet.

Sker inget ser även hon en risk att nedläggningsfrågan kan bli aktuell vid en borgerlig valseger.

– Jag har redan i styrelsen talat om att det här är en risk och att det här är allvarligt, och därför behöver Djurskyddsmyndigheten ta det här på största allvar, säger Anita Brodén, folkpartist i Djurskyddsmyndighetens styrelse.

Orättvis kritik
Men Djurskyddsmyndighetens generaldirektör Matz Hammarström anser att kritiken är orättvis och att man idag i stort har ett bra samarbete med andra myndigheter och organisationer.

– Det är några enstaka frågor som har fått väldigt massmedialt utrymme, och det finns också en, skulle jag vilja säga, mytbildning om, som Göran Hägglund också ger uttryck för, att vi skulle vara något slags organ för djurrättsaktivister.

– Vi har inte en enda djurrättsaktivist på myndigheten, utan det är seriösa, mycket kunniga, tjänstemän som gör det de ska, nämligen jobbar för att säkerställa ett gott djurskydd och se till så att den bra djurskyddslag vi har också efterlevs i praktiken, säger Matz Hammarström.

Tror du att ni överlever en eventuell borgerlig valseger?

– Jag förutsätter att de gör en ordentlig utvärdering av vad vi faktiskt uträttat först, innan de tar ställning till ett så drastiskt förslag, säger Matz Hammarström, generaldirektör för Djurskyddsmyndigheten.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".