Shahnaz alFar. Foto: Christer Fridén/SR

Palestinier utan lön efter bidragsstopp

I de palestinska områdena är kritiken hård mot USA:s och EU:s beslut att stoppa hjälpen till den palestinska myndigheten. Nästan alla offentliganställda palestinier jobbar nu utan att få lön.

Shahnaz alFar som jobbar med utbildningsfrågor i Ramallah på Västbanken har inte sett ett lönekuvert på över två månader. Men hon går fortfarande till jobbet.

– Vi måste gå till jobbet. Utbildning betyder så mycket för det palestinska folket, det är lika viktigt som mat och luften vi andas. Vi kan bara inte stänga våra skolor, säger Shahnaz alFar.

Arbetar utan lön
Hon och alla hennes kollegor har arbetat utan lön sedan början på februari. De flesta har inte längre råd att ta bussen till jobbet utan går till fots upp till 15 kilometer för att ta sig dit.

Orsaken till att de inte får lön är bland annat att Israel efter den islamistiska Hamasregeringens tillträde har stoppat överföringen av tull och skatter som israelerna samlar in för palestiniernas räkning, omkring 400 miljoner kronor varje månad.

Nu har också USA och EU beslutat att avbryta penninghjälpen till den palestinska myndigheten. Av Israel och USA hade många inte väntat sig något annat, men att européerna som bidrar med mer än fyra miljarder kronor årligen också har satt stopp för hjälpen kan Shahnaz inte förstå.

– Vi är överraskade och besvikna. Trots att européerna vet att Hamas seger är resultatet av demokratiska val gör de så här, säger hon.

Protester på gatorna
På flera håll har palestinierna protesterat på gatorna mot de uteblivna lönerna. Poliser som inte heller får ut sina löner har vid några tillfällen visat sitt missnöje genom att ockupera regeringsbyggnader och sätta upp vägspärrar som stoppar all trafik.

Shahnaz är orolig för hur det här skall sluta när också EU-pengarna försvinner.

– Många känner sig pressade och det kan resultera i ett nytt uppror, en ny intifada. Jag är verkligen orolig, säger Shahnaz alFar.

Christer Fridén, Ramallah
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".