Många skadades i attentatet i Tel Aviv.

Misstänkt självmordsattentat i Tel Aviv

Uppdaterad 17:52
Ett sprängattentat i Tel Aviv i Israel har krävt minst åtta människors liv och ett femtiotal har skadats, varav tio allvarligt. Allt tyder på att det var en självmordsattack och Israel säger att de är den Hamasledda palestinska regeringen som bär ansvaret.

Explosionen ägde rum i närheten av en snabbmatsrestaurang på en populär gågata i Tel Aviv. Eftersom det är helgdag i Israel var det fullt med folk på gatan.

Ett ögonvittne berättar för brittiska BBC hur bomben exploderade när en säkerhetsvakt vid restaurangen bad självmordsbombaren att öppna sin väska.

Blodiga trottoarer
Nyhetsbyrån AP beskriver hur skadade togs om hand på de blodiga trottoarerna, och hur gatorna i närheten är beströdda med glasskärvor från krossade skyltfönster och bilrutor.

Oberoende av varandra har två olika militanta palestinska grupper, Islamiska jihad och al-Aqsa, tagit på sig terrorattentatet. Men en talesman för Israels premiärminister säger att hans regering kommer att lägga skulden på den palestinska regeringen.

Hamas anklagas
Den palestinska regeringen leds sedan en tid tillbaka av Hamas, en organisation som har terrorstämplats av både USA och EU för att den vägrar erkänna staten Israel och för att den inte frånsäger sig användandet av våld.

Det senaste året har Hamas iakttagit en vapenvila med Israel, men från israeliskt regeringshåll sägs det att Hamasregeringen ändå har uppmuntrat till terrorattentat och att det ska hållas överläggningar för att avgöra hur man ska svara på terrorattentatet.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".