Vid påsk får barnen rulla ägg vid Vita huset.

Gayföräldrar manifesterade vid Vita huset

Annandag påsk är ett av få tillfällen då vanliga familjer får komma in i Vita husets trädgård. Den 120-åriga traditionen att låta barnen träffa påskharen och rulla påskägg med skedar hade den här gången ett nytt inslag. Flera hundra familjer med föräldrar av samma kön kom i regnbågsfärgade halsband.

Omgivna av påskharen och kakmonstret hälsade presidentparet Laura och George Bush hundratals barnfamiljer välkomna till Vita husets södra gräsmatta för den traditionella äggrullningen.

Manifestation vid traditionen
Men det fanns ett ovanligt inslag i årets påskfirande. Många familjer bestod av två mammor eller två pappor och de bar regnbågsfärgade halsband. De hade ställt sig först i kön till biljettutdelningen.

– Politiker talar mycket om våra familjer, ibland som om vi inte existerar. Många har inte fått chansen att träffa två mammor eller två pappor. Vi vill introducera oss som gay och lesbiska föräldrar, säger Collleen Gillespie.

Hon kom med partnern Alissia Survis och treåriga dottern Ella till äggrullningen.

Möttes av motstånd
Den något märkliga situationen uppstod i Vita husets trädgård att föräldrar och barn i rosa kaninöron kritiserade dem som hade regnbågssymboler.

– Min invändning är att de använder det här, som ska vara ett roligt familjearrangemang, för en politisk demonstration, sa en besökare.

Presidentparet valde att inte kommentera manifestationen utan framhöll att alla familjer varit välkomna sedan den första äggrullningen 1878.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".