Avskedad ÖB vägrar avgå

Jugoslaviens överbefälhavare avskedades på måndagskvällen av president Vojislav Kostunica, men general Pavkovic vägrar att avgå.
Vem som är Jugoslaviens överbefälhavare är inte en helt lätt fråga att besvara. Formellt bör det vara generalen Branko Krga som fick sin befordran i kväll sedan den 56-årige överbefälhavaren Nebojsa Pavkovic fick avsked på grått papper av president Kostunica. Men med balkansk absurditet vägrar Pavkovic att avgå. Pavkovic utnämndes redan av Slobodan Milosevic till överbefälhavare och av det gamla Milosevic-gardet i Belgrad är han den ende tillsammans med den serbiske presidenten Milutinovic som har kvar sitt arbete. Att avlägsna den populäre överbefälhavaren var en nödvändig åtgärd också för presidenten Kostunica som annars endast motvilligt samarbetar med väst. Men riktigt vad avskedandet betyder är svårt att säga. Relationen mellan Kostunica och den serbiske premiärministern Djindjic är frostigare än någonsin tidigare och så sent som igår lämnade president Kostunicas parti den regerande alliansen DOS och gick över till oppositionen. En politisk jordbävning verkar för närvarande mer sannolik än en politisk försoning i det splittrade Jugoslavien.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista