Ams-politik får underkänt

Den enorma satsning på arbetsmarknadspolitiska åtgärder som gjordes under lågkonjunkturen på 90-talet för att mildra den snabbt växande arbetslösheten hade ganska liten effekt. Det visar en ny sammanställning av flera olika undersökningar från det statliga forskningsinstitutet IFAU, Institutet för arbetmarknadspolitisk utvärdering.
Anders Forslund, en av forskarna bakom rapporten, säger att det som fungerade sämst var den utbildning som gavs till de arbetslösa. – Det vi tycker oss kunna se i de studier vi har gått igenom är att i bästa fall blev det ingen effekt alls, säger Anders Forslund. I flera studier var effekten negativ. Det tog alltså längre tid för de som gick i arbetsmarknadspolitisk utbildning att få ett riktigt jobb än för de som inte deltog. Sämst fungerade de arbetsmarknadspolitiska utbildningarna som sällan resulterade i att folk fick jobb och sådana anställningar där arbetsgivarna fick bidrag till en del av lönen ledde till att det inte skapades så många nya riktiga jobb. Ams medger idag brister i arbetsmarknadspolitiken Direktören i AMS ledning Anders Rydh säger till Ekot att han håller med om att allt inte fungerade perfekt under 90-talet. Men att arbetsmarknadsutbildningen skulle vara i stort sett meningslös, som forskarna hävdar i rapporten håller han inte med om. Åtgärder som ledde till att arbetslösa fick jobb i ganska stor omfattning det var subventionerade anställningar – alltså där arbetsgivaren fick bidrag till en del av lönen. Men det förde å andra sidan med sig att det inte skapades så många nya riktiga jobb. – Det är ju ett problem med de här subventionerade jobben. Där tycker vi oss också kunna se att ju närmare ett ordinarie jobb en åtgärd ligger, desto mer ordinarie jobb tränger den faktiskt undan, säger Anders Forslund. Men trots att resultatet alltså enligt forskarna blev ganska magert av dom många miljarder kronor som satsades på olika åtgärder, så vill ändå inte Anders Forslund tala om ett kapitalt misslyckande för arbetsmarknadspolitiken under 90-talet. – Det finns ju ett ljus i änden av tunneln. Det verkar som om Ams-politiken bidragit till att hålla personer kvar på arbetsmarknaden, alltså att hindra utslagning.
Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista