Fler får avslag på turistvisum

Allt färre söker turistvisum till Sverige. Samtidigt får allt fler av de som söker avslag. Något som till viss del har att göra med Sveriges medverkan i det Europeiska Schengensamarbetet.
Samtidigt som allt färre söker turistvisum till Sverige ökar antalet avslag på visumansökningar. Av förra årets 160 000 ansökningar fick drygt 11 procent avslag. Året innan, då fler än 230 000 sökte visum, var det bara fyra procent som nekades besök i Sverige. Schengen orsaken Orsaken är bland annat Sveriges inträde i Schengensamarbetet förra året, men också dom olika praxis som används vid vissa svenska ambassader i utlandet, vilket fått konsekvenser för Luming Liu i Kungälv, som inte längre kan få hit sina gamla föräldrar från Kina på besök. – Mitt lilla barn fyllde två or, och min bror gifte sig, berättar Luming Liu. Då tänkte vi att det passade ganska bra att de sökte tillfälligt turistvisum. – Det var en stor överraskning när vi fick avslag. Luming Lius föräldrar från Shanghai har varit på besök hos sina två söner i Sverige vid ett flertal tillfällen sen de flyttade hit för 15 år sen. Men nu går inte det längre, eftersom föräldarna för något år sedan uppmanades att ansöka om uppehållstillstånd här, för att slippa söka nya turistvisa varje gång – men fick avslag. De ansågs därmed vara potentiella avhoppare och fick inte heller fler turistvisum till Sverige. 11 procent fick avslag Det blir allt fler som får avslag på sina visumansökningar. Förra året fick mer än 11 procent nej, jämfört med året innan då den siffran bara var drygt fyra procent. Samtidigt har ansökningarna minskat i antal med 70 000 på ett år. Orsaken till de få ansökningarna och de många avslagen är bland annat Schengensamarbetet som Sverige ingick i förra året. Det säger Marianne Dahlkvist, viseringsansvarig på Migrationsverket. – Genom Schengensamarbetet är det ju något fler kontroller vi gör, eftersom vi måste ta hänsyn till andra länders intressen. Schengensamarbetet, den passfria union som Sverige förra våren ingick med femton andra europeiska länder, innebär hårdare kontroll av alla som vill komma hit från andra länder. Genom en gemensam databas kan man kontrollera om en visumansökande tidigare till exempel har sökt asyl i något Schengenland – och därmed är en potentiell avhoppare. Den ökade gränskontrollen kan därmed vara orsak till att både färre söker och att fler får avslag. Praxis inverkar också Men det är inte hela svaret. Ambassadernas praxis, alltså hur hårda de är i sina bedömningar av visumansökningar, spelar också in. Oavsett syfte med din resa till Sverige behandlas du olika beroende på nationalitet. – Det beror ju på förhållandena i länderna ifråga, säger Marianne Dahlkvist. Tycker du att det slår rättvist mot de som söker turistvisum? – Jag vet inte om man kan tala om rättvisa i det här sammanhanget. Men vi försöker ideligen att utvärdera den praxis vi har.
Anna Lithander, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".