Nio människor dog i självmordsattentatet i Tel Aviv.

Israel avstår offensiv efter Tel Aviv-bomb

Israel kommer inte att svara med kraftfulla militära insatser efter måndagens självmordsbombning i Tel Aviv. Israel begränsar aktionerna mot den Hamasledda palestinska regeringen tills vidare.

Den israeliska regeringen hade två vägar att gå när den träffades för att besluta om svaret på den palestinska självmordsbombningen i Tel Aviv som dödade nio människor på måndagen: antingen att slå till militärt eller lyssna på omvärldens vädjanden att visa återhållsamhet. Regeringen valde det senare.

Därmed undviker Israel att hamna i en situation där omvärlden kan fatta sympati för palestinierna eller, ännu värre, för Hamas om de israeliska aktionerna blir för blodiga.

Skärper kontrollerna
Ingripandena kommer nu att begränsas till att ytterligare skärpa kontrollen av palestinier inne i Israel och av dem som försöker ta sig in.

Enligt Islamiska jihad, som låg bakom självmordsattacken på måndagen, är ytterligare 70 självmordsbombare beredda att ge sig iväg mot judiska mål. Den israeliska säkerhetstjänsten har också flera konkreta tips om planerade attacker.

Fortsätter beskjutning
Israel kommer också att fortsätta de pågående försöken att ta livet av misstänkta militanta ledare och att beskjuta de områden i Gaza som palestinierna använder för att skjuta raketer.

Dessutom kommer ledande Hamasmedlemmar som bor i det arabiska östra Jerusalem att bli av med sina israeliska uppehållstillstånd. Det innebär att de kan kastas ut ur sina hem.

Israel gör den Hamasledda palestinska myndigheten ansvarig för självmordsbombningen trots att det var Islamiska jihad som låg bakom. Hamas inrikesminister Said Siyam försvarade på tisdagen dådet med att det är palestiniernas rätt att på det här sättet angripa de israeliska ockupanterna.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".