Nittve hoppas på regeringen.

Moderna ber om 50 miljoner för nya inköp

Moderna museet vill ha 50 miljoner kronor från regeringen för att kunna köpa in konst från kvinnliga konstnärer. Enligt Moderna museets chef Lars Nittve har museet begått ett historiskt misstag som nu måste rättas till.

– Det stora misstaget man gjorde, det var när man på 60-talet gjorde ett inköp utav 36 fantastiska målningar, i det som hette Önskemuseet. Då köpte man enbart verk av manliga konstnärer, säger Lars Nittve.

Få verk av kvinnor
Nio av tio konstverk i Moderna museets samling är gjorda av män. I det surrealistiska rummet hänger bland annat en stor tavla av Salvador Dalì, men ett verk av en kvinna får man leta länge efter.

– När man tittar runt här finns det säkert en kvinnlig konstnär bland det tjugotalet konstnärer som visas i det här rummet, och det visar inte riktigt verkligheten, säger Lars Nittve.

Hoppas på pengar inför 50-årsfirandet
Lars Nittve vill nu köpa in ett tjugotal kostverk av enbart kvinnliga konstnärer. Till det behövs 50 miljoner kronor som han nu hoppas att regeringen ska skjuta till lagom till Moderna museets 50-årsfirande om två år.

Men för några år sedan var debatten hård. Kritiker ansåg att alldeles för många museichefer var män och att det var det som påverkade inköpet av konst.

”Tråkigt att det inte redan gjorts”
Konstvetaren Linda Fagerström, som bland annat har skrivit en avhandling om varför det är så få kvinnor i konsthistoriebeskrivningen, hoppas att det var den debatten som nu påverkat Lars Nittve.

– Det är bara tråkigt att inte redan gjorts, för 25 eller 30 år sedan. Men sent ska syndaren vakna.

Varför har det blivit så att bara manliga verk ställs ut?

– I huvudsak för att det är manliga chefer på de här konstmuseerna, som bestämmer vem som ska ställas ut. Dessutom har det varit manliga konsthistoriker och manliga konstkritiker som skrivit konsthistorien, och lyft fram manliga konstnärskap som de viktigaste, säger Linda Fagerström.

Christer Johansson
christer.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".