Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Utlandsägda bolag granskas.

Skatteverket granskar utlandsägda bolag

Uppdaterad 16:52
Tusentals svenska företag som av skattetekniska skäl ägs från utlandet kan stå inför mycket omfattande skattesmällar. Skatteverket i Stockholm har startat ett projekt för att helt stoppa utländskt ägande av skattetekniska skäl. Projektet får kritik av arbetsgivarorganisationen Företagarna.

Det handlar om många miljarder kronor som Sverige årligen förlorar i skatteintäkter. Framförallt till Beneluxländerna, säger projektledaren Göran Haglund på Skatteverket i Stockholm.

– Vi har märkt en ökning i svenskt ägande via de här länderna. Därför tycker vi att det är intressant att titta på det, säger Göran Haglund. Mellan år 2000 och 2004 dubblerades antalet svenska företag som ägs från Nederländerna, Belgien och Luxemburg. Totalt handlar det nu om nästan 1 800 företag.

Fiktivt ägande i två tredjedelar av fallen
Kraftigast har ökningen varit för de Luxemburgägda företagen. Mellan år 2000 och 2004 har de ökat från 101 till 427 stycken.

En inledande granskning från Skatteverket tyder på att det i två tredjedelar av fallen handlar om ett helt fiktivt ägande. Det vill säga att samma person står bakom ägarbolaget i Luxemburg som det svenska företaget. Det handlar om att betala så lite skatt som möjligt.

– Vi ser inga affärsmässiga skäl till att man skulle ha ett ägande via Luxemburg, säger Göran Haglund.

Är förhoppningen att man ska göra det meningslöst att ha ett holdingbolag i till exempel Luxemburg?

– Ja, det kan man ju säga.

En företagare som gör en vinst på tre miljoner kronor kan genom att lägga sitt ägande i ett bolag i Luxemburg minska sin skatt med runt en miljon kronor. Att betala en miljon i skatt i stället för två lockar.

Lönen förvandlas till ett lån
Så här går det till: De svenska företaget säljs till underpris till ett nystartat bolag i Luxemburg så att ingen reavinst uppstår. I stället för att ta ut någon lön eller utdelning lånar företagaren pengar av bolaget i Luxemburg som han också äger. Han lånar alltså av sig själv och vips har lönen förvandlats till ett lån som inte beskattas.

Fredrik Sandefeldt är skattekonsult på Svalner Skatt och transaktion.

– Det måste vara ett skattemässigt lån man tar, annars finns risk för att svenska myndigheter kan se det som en utdelning från det utländska bolaget till den svenska individen, säger han.

”Många företagare har anledning till oro”
När Skatteverket nu drar igång sin granskning på allvar finns det många företagare som har anledning att vara oroliga, tror Göran Haglund.

– Det är det vi ska titta lite närmare på. Det är mycket möjligt att en del transaktioner inte går att angripa med den lagstiftning vi har, medan andra förmodligen gör det, säger Göran Haglund projektledare på Skatteverket i Stockholm.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".