Fler nedskärningar på Volkswagen

På tyska Volkswagen väntar ytterligare nedskärningar och besparingar. På ett extra styrelsemöte förväntas ledningen presentera besparingar som innebär längre arbetstid och färre anställda, enligt uppgifter i tysk press.

För de flesta bilarbetare i Europa är en 35-timmarsvecka en dröm. För bilarbetarna på Volkswagen i Wolfsburg är det däremot en drastisk försämring.

Där arbetar man i dag under en heltidsvecka 28,5 timmar fördelade på fyra dagar.

Ökad arbetstid
Företagsledningen vill nu höja arbetstiden till 35 timmar. Med fler arbetade timmar per anställd, räknar ledningen med att kunna dra ner antalet anställda i Europa med över 20 000.

De som blir kvar på fabrikerna i de västra delarna av Tyskland får inte någon kompensation för den förlängda arbetstiden, medan de som går frivilligt erbjuds avgångsvederlag eller förtidspension.

Felsatsningar
I utbyte mot att facket accepterar besparingarna, erbjuder ledningen en långsiktig arbetsgaranti för de anställda enligt uppgifter i tysk press. Vd:n Wolfgang Bernhard förväntas presentera planerna vid ett extra styrelsemöte på onsdagen, enligt uppgifter i tysk press.

Volkswagen är Europas största biltillverkare, men för varje bil som lämnar fabrikerna gör Volkswagen en förlust. Bakom krisen står felsatsningar på lyxbilar, allt för höga produktionskostnader och att konkurrenterna nu erbjuder modeller som anses mer prisvärda än till exempel den tidigare storsäljaren Golf.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".