Strejk i Nepal drabbar civila hårt

I Nepal har en generalstrejk nu pågått i nästan två veckor, för att sätta press på kungen att återinföra demokrati. Men strejken drabbar också civila hårt, på många håll börjar det bli brist på livsmedel.

Hari Prasad har något vädjade i blicken när han försöka pruta för att köpa apelsiner. Han lyckas inte få ner priset som fördubblats på bara en vecka.

– Jag börjar få svårt att försörja min familj. Min lön är densamma, men priserna bara går upp, säger kontorsarbetaren Hari Prasad.

Apelsinförsäljaren verkar ha sympati för Hari Prasad, men säger att han själv måste betala allt mer för sina varor.

De flesta affärer är stängda
En stämning av kris sprider sig i Nepal, generalstrejken gör att de flesta affärer håller stängt. Försäljare säljer frukt och grönsaker från sina cyklars pakethållare.

Dilu Tuladhar jagar efter salt, men det har tagit slut på de flesta håll. Priset på lök har fyrdubblats, säger hon.

Det är ett ekonomiskt krig som nu bedrivs mot kungen, ett krig där de politiska partierna och maoistgerillan står enade.

Folk verkar ha fått nog
Generalstrejken stryper landets ekonomi. Men kanske mera olycksbådande för kungen än de organiserade protesterna, är att det nepalesiska folket verkar ha fått nog av sin högdragne monark.

Kung Gyanendras ställning verkar bli allt mer ohållbar för varje dag som går. Protesterna har spridit sig till städer runt hela landet.

”Kungen bär yttersta ansvaret”
Flera ledande tjänstemän i ministerierna har anslutit sig till protesterna och gripits. Frågan är hur länge kungen kan räkna med full lojalitet från sina säkerhetsstyrkor.

Abha Aryal, en annan kvinna på jakt efter salt på torget i Katmandu, säger att generalstrejken orsakar vanliga människor mycket lidande. Men hon tycker att det är kungen som bär det yttersta ansvaret för Nepals kris. Han är så envis, och vägrar att kompromissa, säger hon.

Nils Horner, Katmandu
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".