Bill Gates dinerar med Kinas president

I USA ser många Kina som det största ekonomiska hotet i världen. Just nu är Kinas president Hu Jintao på besök i USA och fyradagarsvistelsen liknar mer ett affärsbesök än ett statsmannabesök.

När Kinas president Hu Jintao kom till USA för sitt första USA-besök under sin presidenttid, landade han i Washington, men inte i huvudstaden, utan i delstaten Washington på USA:s västkust. Där ska han träffa amerikanska företagsledare, innan han på torsdag åker till Vita Huset för möte med president Bush. Många menar att det är en markering till Bushregeringen att Kinas relationer till det amerikanska näringslivet är långt mycket bättre än till regeringen.

Hu Jintao ska bland annat besöka en Boingfabrik i delstaten Washington. Boing har fått en stororder på flygplan från Kina värd 40 miljarder kronor. Dessutom ska Kinas president äta hälleflundra och mandelkaka hemma hos världens rikaste man - Microsofts ordförande Bill Gates. Microsoft har genom åren haft dåliga relationer med Kina på grund av en vidlyftig piratkopiering av Microsofts program, men Kina har nu lovat att sätta stopp för piratkopiering och har just köpt mjukvaror av Microsoft för 10 miljader kronor.

Sara Stenholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".