Bush stöder palestinsk stat

USA:s president George Bush stöder bildandet av en palestinsk stat, men kräver att den palestinske presidenten Yassir Arafat avgår innan en palestinsk stat kan bildas. Det budskapet förde han fram när han i natt höll sitt Mellanösterntal.
I sina första reaktioner på Bushs tal var parterna i Mellanöstern försiktigt positiva. Yassir Arafat beskrev Bushs förslag som ett seriöst bidrag till freden. Men den palestinske förhandlaren Saeb Erakat sa, att Arafat valts av det palestinska folket och att detta måste respekteras. Israels premiärminister Ariel Sharon sa, att när palestiniernas nya ledarskap tar över, kan vi börja diskutera igen. FN:s generalsekreterare Kofi Annan välkomnar den amerikanske presidentens idé om en palestinsk stat. Men på Bush krav om ett nytt ledarskap för palestinierna sa Annan att det är upp till det palestinska folket att avgöra vilken ledare de vill ha.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista