Mängdbrotten blir färre.

Färre vardagsbrott efter polisens satsning

Sedan i höstas satsar polisen på att minska och förebygga vardagsbrottsligheten, bland annat stölder och inbrott. Enligt polisen har projektet hittills varit framgångsrikt.

– Det vi kan se nu är att vi klarar upp fler brott och att den anmälda brottsligheten minskar, säger polisintendent Kenneth Holm som är ansvarig för projektet.

Mängdbrott kallar polisen den brottslighet som det är vanligast att människor drabbas av till vardags. Det kan handla om bilstölder, bostadsinbrott, skadegörelse och våld av olika slag.

Arbetet med det har tidigare varit lågprioriterat inom polisen och försvårats av de 21 olika polismyndigheternas bristande samarbete, enligt polisen självt.

Förbättringar väntar
Men nu ska det bli ändring på det. Det brottsförebyggande arbetet ska bli bättre, fler brott ska klaras upp och lämnas till åklagare.

Mängdbrotten har minskat. Under tiden januari till mars i år anmäldes nästan 17 procent färre mängdbrott än under samma period förra året. Men hur mycket som beror på polisens satsning är svårt att veta eftersom mängdbrotten har minskat under flera års tid.

Att polisen kan lämna över fler ärenden till åklagare, nästan 9 procent fler än förra året, går inte heller att enbart att koppla till polisens arbete.

Men polisens satsning sker på flera sätt: genom att skapa tydliga mål för alla poliser i landet och öka samarbetet, inte minst när det gäller underrättelseverksamhet.

Snabbare utredning
Men det handlar också om att polisen ska bli mer effektiv i sitt arbete och Rolf Sandberg, som är chef för polisen i Värmland, ger exempel på vad det kan innebära vid ett lägenhetsinbrott.

– Det vi gör bättre än tidigare är att vi har tekniker snabbare på plats. Vi gör förstahandsåtgärder när det gäller DNA på ett helt annat sätt. Vi har fått ny lagstiftning.

– Vi tar upp mer uppgifter i samband med att brottet har ägt rum, så utredningen går fortare på det sättet. Den blir inte liggande på samma sätt som tidigare, säger Rolf Sandberg.

Den som går till polisen för att anmäla ett brott ska inte längre mötas av beskedet att polisen inte kommer att gå vidare, säger Kenneth Holm.

– Det kommer att ändras, och vi kommer att genomföra brottsanalyser på brottsanmälningarna just för att finna seriekopplingar och individer och orsaker till brott. Vi ska alltså jobba mer brottsförebyggande.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".