Hushåll vinnare på stark krona

Sen och en halv månad tillbaka har den svenska kronan stärkts i relation till dollarn. Men det är inte svensk ekonomis förtjänst - utan det är den amerikanska styrräntan som försvagat dollarn. Det säger Robert Bergqvist, chefsanlaytiker banken SEB.

Men trots att kronan har stärkts framförallt under den senaste månaden, så anser flera bankanalytiker att kronan på lång sikt har varit och kommer att vara för lågt värderad. Kronan borde tåla att ligga på en nivå som är 10 procent högre.

Låg ränta bakom svag krona
Orsaken till att kronan är för lågt värderad sägs vara att den svenska styrräntan idag ligger på 2 procent - och det är lågt i ett internationellt perspektiv. Det leder till en minskad attrationskraften bland dom utländska investerare.

Men i det korta perpektivet då kronan tydligt har stärkts i förhållande till dollarna, euron och pundet - så är hushållen i dagsläget vinnarna - så här lagom inför semestern, det säger Robert Bergqvist, chefsanlaytiker på banken SEB.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".