Romano Prodi gläds åt domstolens utslag.

Prodi segrare i italienska valet

I Italien har Högsta domstolen på onsdagskvällen fastställt att Romano Prodi och hans mitten-vänsterkoalition vann parlamentsvalet i Italien. Samtliga röster har nu granskats och räknats.

Få kan ha trott att Högsta domstolens granskning skulle ändra något. Ändå har de senaste dagarna varit som inför en förlossning. Ultraljudet hade ju visat klart och tydligt att det skulle bli en professor Prodi, men tänk om det skulle tillträda komplikationer i sista stund?

Men nej. Det gick bra för Prodi. Skillnaden mellan de två politiska blocken blev endast 24 755 röster. Antalet osäkra röster krympte undan för undan och var bara cirka 5 200, vilket de flesta insåg inte skulle räcka för att ändra balansen.

Motståndarna vägrar ge sig
Den italienska mitten-höger-koalitionen vägrar godta Prodis partikoalition som segrare i valet och har framfört krav på ytterligare kontrollräkningar av röster.

Nästa fredag, den 28 april, öppnar parlamentet med sin nya sammansättning. En av dess första uppgifter blir att välja en ny president för Italien.

Sittande presidenten vill avgå
Mandatperioden för den sittande Carlo Azeglio Ciampi är över och han vill helst avböja en ny period på sju år, eftersom han är 85 år i dag. Men det är osäkert vad han väljer med tanke på det spända läget i Italien.

Många kringelikrokar återstår således innan Prodi blir Italiens regeringschef. Och många menar att hans stora utmaning återstår, att hålla ihop sin koalition med kommunister och värdekonservativa kring behövliga reformförslag.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".