Dödsstraffsmotståndet i USA växer.

Flera länder avskaffar dödsstraffet

Förra året avskaffade ytterligare ett par länder dödsstraffet, det visar människorättsorganisationen Amnestys årliga sammanställning. Men där framkommer samtidigt att flera länder inte tvekar att avrätta fångar.

Amnesty betecknar Kina, Iran, Saudiarabien och USA som de värsta bödlarna. Dessa fyra länder står tillsammans för hela 94 procent av de 2 148 avrättningar som genomfördes runt om i världen förra året.

I USA noterade annars dödsstraffsmotståndarna en framgång 2005 när landet efter ett beslut i Högsta domstolen stoppade avrättningar av minderåriga.

Stödet för straffet har också minskat hos den amerikanska allmänheten de senaste åren, bland annat efter avslöjanden om bristfälliga rättegångar som lett till att människor dömts felaktigt.

Tre länder stoppar avrättningar
Andra ljuspunkter är att Mexiko och Liberia sällade sig till de 122 länder som avskaffat eller inte längre tillämpar dödsstraff. Häromdagen kom också besked från Filippinerna att landet stoppar alla avrättningar.

Under de senaste 20 åren har antalet länder med dödsstraff halverats. Antalet avrättningar minskade med över 1 500 under 2005 jämfört med 2004.

Men raden av dystra siffror i statistiken kan samtidigt göras lång. Amnesty varnar visserligen för att det finns osäkerhet i delar av materialet på grund av vissa länders hemlighetsmakeri och svårbevakade rättsystem, men en del besked är tydliga.

Stort mörkertal i Kina
Kina fortsätter till exempel att vara överlägset värst när det gäller antalet avrättningar. Någon exakt siffra finns inte. Amnesty talar om drygt 1 700 förra året, men det kan vara tusentals fler.

I samband med det kommer också anklagelser från bland andra brittiska transplatationskirurger om att det förekommer en omfattande handel med organ från avrättade kinesiska fångar, och att det finns en koppling mellan vilka som avrättas och vilka organ som efterfrågas på marknaden.

Enligt Amnesty dömdes drygt 5 000 personer i 53 länder till döden förra året, inte sällan efter undermåliga rättegångar och framtvingade bekännelser. Just nu väntar över 20 000 personer på avrättning runt om i världen, vissa av dem utan att ens veta om att de dömts till döden.

Anders Ask
anders.ask@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".