Tjälen förstör vägarna.

Ovanligt stora vägskador efter vintern

Tjälskadorna på vägarna väntas i år bli värre än på många år. Redan innan tjällossningen i Norrland ens har kommit igång har 1 000 mil allmän väg i landet stängts av för tung trafik.

I Värmland är en fjärdedel av de allmänna vägarna avstänga för tung trafik.

En bransch som drabbas hårt är åkerierna.

– Bilarna blir stående antingen en del av dygnet eller hela dygnet. Man tvingas helt enkelt stå stilla vissa perioder då man inte kommer åt virket.

Hur ser det ut på vägarna?

– Det är kraftiga tjälskott, gropar, bulor. På sina ställen är det hål i vägbanan för att man inte har hunnit att laga, säger Mats Brindbergs, vd på VSV-frakt i Karlstad.

Värst i mellansverige
Förutom Värmland är Örebro, Västmanlands och Sörmlands län värst drabbade. Där är mer än en femtedel av de allmänna vägarna just nu avstängda för tung trafik.

Men tjälskadorna i området där stormen Gudrun drog fram blev inte lika allvarliga som befarat. I exempelvis Kronobergs län är bara drygt 12 procent av vägarna stängda. Läget där blir nu snabbt bättre enligt Vägverket.

Värsta problemet på fem år
I de fem nordligaste länen, där tjällossningen inte kommit igång ännu, väntas inom några veckor ytterligare minst 500 mil vägar stängas för tung trafik. Då har sammanlagt mer än 1 500 mil vägar i Sverige drabbats av tjälskador. Så omfattande har inte problemen varit på fem år.

Vägverket lagar nu hålen tillfälligt, men den långa vintern har varit kostsam, och egentligen finns det inga pengar kvar till beläggningsarbeten, säger Arne Johansson, sektionsledare för drift och underhållsfrågor på Vägverket.

– Det finns egentligen inte, utan de får ju tas genom att man prioriterar ner andra saker.

Hur går det till?

– Det brukar väl normalt vara på det sättet att normalt beläggningsunderhåll under sommarsäsongen får maka på sig, säger Arne Johansson.

Christer Johansson
christer.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".