Avgift för bankomatuttag i Sverige

Kunder vid flera bankkontor kommer att få betala avgifter för sina bankomatuttag i Sverige. För kunderna hos Sparbanken i Karlshamn ska det kosta 10 kronor.
Från den första september måste kunderna hos Sparbanken i Karlshamn betala en avgift på 10 kronor för uttag i bankomater som inte tillhör banken, andra sparbanker eller samarbetspartnern Föreningssparbanken - och det oavsett om uttagen görs i Sverige eller utomlands. Hittills har det varit gratis för bankens kunder att ta ut pengar i Sverige medan det kostat 35 kronor i utlandet. Men från den första juli gäller en ny lag som säger att bankomatuttag inte ska kosta mer i EU-länder som infört euro, än vad det gör i Sverige. Och för att kunna fortsätta ta ut en avgift utomlands inför alltså Sparbanken i Karlshamn en avgift på uttag i Sverige. Även Kristianstad sparbank inför samma system och priser som Sparbanken i Karlshamn. Just nu diskuterar Sörmlandsbanken att införa liknande avgifter. Däremot inför de större bankerna Nordea, SE-banken, Föreningssparbanken och Handelsbanken inga avgifter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".