Skogsplanterare utsätts för gifter

Inom några dagar startar det största återplanteringsarbetet av skog i Sverige hittills, efter stormen Gudrun. Men nu varnar Arbetsmiljöverket för de stora mängder av bekämpningsmedel som kommer att användas.

Arbetsmiljöverket ska nu utöka antalet kontroller av arbetet i skogen för att undvika skador på skogsarbetarna.

– Det är ju en risk hela tiden, för det är ju en långtidseffekt. Har du sett på säcken, där har du hur farligt det är, säger Gunnar Kullman, skogsplanterare från Blekinge. 

Det är starka medel, det här. 

– Ja visst är det det.

Ser du någon risk nu när det är så mycket när man har bråttom, att folk börjar tumma på säkerheten? 

– Ja, det gör de hela tiden. De använder inte skyddskläder. De använder tygvantar. Jag har ju hållit på med det så länge, så jag vet risken, säger Gunnar Kullman. 

Har du sett kollegor som fått skador? 

– Ja, långsiktigt, näsblödningar och stickningar får du i händerna, säger Gunnar Kullman. 

Vid Ingelstad, ett par mil söder om Växjö, ligger det stora öppna luckor i skogen efter stormen förra året. När skogen är uppröjd är det dags för återplanteringen, ett jobb som startar om bara några veckor. 

140 miljoner plantor
Det handlar i det stormdrabbade området i södra Sverige om ett gigantiskt arbete: upp mot 70 000 hektar, eller 140 miljoner plantor. Det är det mest omfattande återplanteringsarbetet i Sverige hittills. 

Men det betyder också enorma mängder av bekämpningsmedel. På Arbetsmiljöverket varnar man nu för de risker som det innebär för de tusentals personer som ska arbeta med planteringsarbetet.  

– Det är så stora mängder människor som kommer ut. Här kommer ut skogsägare, familjer, entreprenörer med anställda, det är mycket folk som kommer ut under den här perioden fram till midsommar, säger Dag Björqvist, arbetsmiljöinspektör i Växjö. 

Checklista med krav
Varje år brukar det anmälas en handfull arbetssjukdomar på grund av gifter i skogen. Hur många som riskerar att drabbas nu vet ingen. 

Arbetsmiljöverket kommer att utöka inspektionerna på hyggena och har gjort en checklista med krav på goda skyddsinstruktioner, skyddsutrustning, tvättmöjligheter, utbildning för den som besprutar, och olika akutåtgärder om olyckan skulle vara framme och någon får medel på hud eller ögon. 

– Den största risken är ju att du får preparat på dig. Eftersom alla plantor är behandlade idag är det viktigt att vi har en bra rutin för vår hygien och rätt skyddsutrustning, säger Dag Björqvist. 

Snytbaggen
Orsaken till besprutningen är snytbaggen som hotar plantorna. Problemet handlar i första hand de som arbetar i skogen, men frågan är vilka risker det innebär för allmänheten med stora mängder bekämpningsmedel i skogen. 

– Själva planteringarna är inte farliga för allmänheten, utan det kan ju bli om man ser människor som går med ryggspruta och besprutar plantor. Då tycker jag att man som allmänhet inte ska sätta sig och fika just där, säger Dag Björqvist på Arbetsmiljöverket. 

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".