Ryska officerare gripna för attentat

För en dryg månad sedan dödades 45 ryska soldater, men också barn och äldre i ett blodigt attentat i den sydryska staden Kaspíjsk. Nu har den ryska polisen gripit åtta misstänkta personer som anklagas för att ligga bakom dådet - bland dem sex ryska officerare.
Terrorattacken i staden Kaspijks i Dagestan i Sydryssland kom som en chock for de ryska myndigheterna och en blodig påminnelse om att de tjetjenska rebellerna inte gett upp kampen. Explosionen inträffade mitt under firandet av den ryska segerdagen som markerade slutet på det andra världskriget i Ryssland. Mina detonerade under parad 45 människor dödades och bortåt hundra personer skadades, mer eller mindre allvarligt, när en mina detonerade alldelles intill en militärparad som kantades av tusentals åskådare, bland dem även många barn. Misstankarna riktades genast mot de tjetjenska rebellerna eftersom Dagestan gränsar till Tjetjenien. Åtta personer gripna Nu avslöjar den ryska polisen att man gripit åtta personer som misstänkta för att ha varit med om att utföra dådet. Hjärnan bakom attacken uppges vara en tjetjenks krigsherre med dagestanskt ursprung. Men minan som användes, och som alltså dödade 45 personer, varav 25 ryska soldater, kom från en rysk militardepå i närheten. Det har sprängämnesexperter fastlagit. Sex av de gripna är ryssar Sex av de åtta gripna är officerare som tjänstgör inom den ryska armen. En av dem uppges ha mycket hög rang. Officerarna anklagas för att ha stulit minan och sålt den vidare till de tjetjenska rebellerna.
Vladislav Savic, SR:s korrespondent, Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".