Flyktingar köar för mat i norra Darfur.

USA kräver FN-resolution mot Sudan

FN:s säkerhetsråd blockeras från tillträde till Darfur i västra Sudan. De militära rådgivarna från FN har nekats visum till Sudan. Främst USA trycker nu på om att säkerhetsrådet på fredagen ska rösta om sanktioner mot namngivna personer som bromsar en uppgörelse i konflikten.

Det är för tidigt att släppa in FN i Darfur. Först måste vi få ett fredsavtal, sedan kan vi diskutera FN:s roll. Så motiverade Sudans regering beslutet att neka FN:s militära experter visum till Darfur och Sudan.

Men fredssamtal har pågått i mer än två år, utan resultat, och FN har satt ett ultimatum till sista april för ett fredsavtal mellan rebeller i Darfur och Sudans regering.

Allt värre i Darfur
Under tiden fortsätter och förvärras striderna i Darfur, där olika rebellgrupper nu bekämpar varandra. Sudans regeringstrupper är ensamma om att bevaka flyktingläger dit Sudans arabmilis fördrivit fler än tre miljoner civila nu.

Röda Korset anser nu att hjälparbete i Darfur är för farligt; för dödligt för hjälparbetare, vars konvojer systematiskt plundras av rebeller och arabmilis.

FN:s hjälpansvarige i huvudstaden Khartoum, Manuel Da Silva, förklarar bekymrat att situationen nu håller på att hamna utom kontroll, och att minst 300 000 flyktingar inte går att nå ut till med hjälp.

Listigt spel i FN
USA har har kallat konflikten i Darfur för ett folkmord. Omkring 300 000 dödats under tre år, och tre miljoner gjorts hemlösa och fördrivits. Nu kräver USA att FN:s säkerhetsråd röstar om en resolution med sanktioner mot fyra namngivna krigsförbrytare som tillåts hindra alla fredsansträngningar.

Förslaget ligger klart för omröstning under fredagen. Men det är lite av ett pokerspel från USA och Storbritannien. De vill få Kina och Ryssland att öppet visa sina kort genom att rösta emot en resolution. Hittills har framförallt Kina lyckats skjuta upp alla resolutioner, och bett om mer tid för Sudans regering.

Nu vill USA sätta hårt mot hårt; fyra krigsförbrytare mot Kinas oljeintressen i Sudan.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".